Dagje kijkhut bij Wommels

Een weekje geleden bezocht ik samen met m’n vrouw en een fotomaatje een kijkhut op Gruttoland nabij Wommels (Frl). Jaren geleden stond dit nog bekend als het land van boer Murks, die hier een plas/dras gebied had geschapen waar de grutto zich erg thuis voelde. Het leek ons leuk om hier nog eens te terug te komen na een leuke dag jaren geleden. Het was geen verrassing dat de setting veranderd was, wij wisten dat er nu meerdere kijkhutten waren gebouwd, maar er was een compleet nieuw gebied geschapen inclusief hutten. Afijn, wij zochten onze geboekte hut op en konden beginnen met fotograferen. De hut was erg ruim en had aan drie zijden een goed uitzicht op een plas waar steltlopers zich thuisvoelen.

Vlak na aankomst zien wij al de eerste kluut aan de overkant van de plas, je krijgt nu ook een indruk van het uitzicht vanuit de hut.
Gruttoland Wommels, kluut

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO180)

 

 

Aanvankelijk bleef het vrij rustig op het water, maar er verschenen wel meer kluten. Leuk was dat er af en toe een balts plaatsvond. In het begin drentelt het mannetje wat om het vrouwtje heen terwijl zij zich bereid toont om te paren.
Gruttoland Wommels, parende kluut

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO100)

 

 

Pas na vele rondjes om het vrouwtje heen komt het zover, een paring.
Gruttoland Wommels, parende kluten

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/800 sec, ISO100)

 

 

Het bleef vrij rustig op het water, maar opeens zagen wij aan de zijkant van de hut een kleine plevier. Deze scharrelde wat rond over de prut die hier en daar boven water stak. Later was er nog een soortgenoot op wat grotere afstand van de hut aanwezig. Een leuk moment weer.
Gruttoland Wommels, kleine plevier

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO140)

 

 

Ondanks dat de naam van de het gebied Gruttoland is zagen wij er nog steeds geen grutto, al konden wij ze wel voortdurend horen. Kennelijk zaten zij verscholen achter het dijkje tegenover de kijkhut. Gelukkig kregen wij een tureluur in het vizier, dit gaf toch weer wat afwisseling.
Gruttoland Wommels,tureluur

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO125)

 

 

Over afwisseling gesproken, er kwamen nog een paar tureluurtjes bij in de buurt van de hut en er volgde zelfs een paring.
Gruttoland Wommels, parende tureluur

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO125)

 

 

Aan de overkant van de plas hadden wij al een grote groep kemphanen zien rondscharrelen, maar voor onze lenzen eigenlijk te ver weg om goed in beeld te krijgen. Maar op een gegeven moment vloog de groep voor onze hut langs en streek een stuk dichterbij neer.
Gruttoland Wommels, vliegend kemphaan

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/500 sec, ISO100)

 

 

Gruttoland Wommels, kemphaan

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO125)

 

 

Dat was heel erg leuk, nu konden wij aardig de verschillen tussen de mannen zien. Er zijn satellietmannen, honkmannen, randmannetjes en de faar, dat is een als vrouwtje uitziende man. Ik durf me er niet aan te wagen welke soorten je hier ziet, maar er zijn duidelijke verschillen in het kleed zichtbaar.
Gruttoland Wommels, groepje kemphaan

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO110)

 

 

Wel durf ik te zeggen dat dit een satellietmannetje is, herkenbaar aan de witte kraag en kop. Mooi hé.
Gruttoland Wommels, kemphaan satelietman

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/640 sec, ISO100)

 

 

Gelukkig kregen wij ook nog wat grutto’s voor de lens, na de middag kwam dit groepje ook even naar de plas.
Gruttoland Wommels, grutto

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO140)

 

 

Bij het verlaten van de hut zagen wij deze grutto in het weiland lekker in de luwte achter de kijkhut. Slimme vogel, want de wind maakte het een koude dag al scheen de zon volop. Ondanks dat wij op meer grutto’s voor de lens hadden gehoopt was het toch een mooie dag, niet in het minst door de vele kemphanen die wij zagen. Dit was wel uniek en maakte veel goed.
Gruttoland Wommels, grutto in weiland

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/400 sec, ISO280)

 

◊.◊.◊

6 Comments

  1. Het is wel bijzonder om de kemphanen vast te leggen en dan nog zo in de vlucht. Wat mij ook bij Wil al opviel is het mooie licht waarin de vogels gefotografeerd zijn.
    De eerste foto is een mooie landschap foto met de kluut op de voorgrond.

  2. Al met al toch een mooie gevarieerde serie, Hanry. Voor mij zijn de kluten het hoogtepunt, en dan ook maar liefst een paring recht voor de hut. Mijn laatste kluut heb ik een jaar of 8 geleden gefotografeerd.
    Ook de kemphanen zijn mooi, daar hadden we het vorige week al even over gehad.
    Ik heb trouwens geluk gehad met de grote groep kemphanen, gisteren was er geen kemphaan meer te zien.

  3. Dat is een rijk dagje aan vogelfotografie. Heerlijk al die vogels mogen zien en de namen leren kennen, voor mij dan 🙂 . Af en toe herken ik dan al eens eentje hier of op een andere site. Prachtig, heb hier weer heel erg van genoten.

  4. Ik zag het uitstapje en de fotoserie al bij Willie. Echt geweldige ervaring en fotoserie. Bij jullie leerde ik over de verschillende mannetjes. Heel mooi om te zien dat er zoveel verschillen zijn in het verenkleed.

Comments are closed.