Spechtinktzwam

Ik ben gek op fotogenieke zwammen of 🍄, en vernam dat de in onze omgeving zeldzame spechtinktzwam gesignaleerd was. Dan gaat er toch iets kriebelen bij me en toen er een kennis voorstelde naar het plekje toe te gaan was dat snel beslist. De spechtinktzwam heeft een donkerbruine tot (licht)grijze ei- of kegelvormige hoed en kan een diameter van 4 tot 8 centimeter bereiken. Bij het uitgroeien van de hoed ontstaat er een patroon wat doet denken aan de veren van de grote bonte specht. Vandaar de naamgeving, met de vogel zelf heeft het niets te maken. De paddenstoel wordt 4 tot 6 cm hoog, is misschien eetbaar maar schijnt zeer onsmakelijk te zijn. Beter dus om hem te laten staan en van de schoonheid te genieten.

Eenmaal aangekomen op de plek waar de zwammen groeien ontdekten wij er vier exemplaren, waarvan er één in een geboortestadium verkeerde.
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/125 sec, ISO1400)

 

 

 

Maar ook een wat volwassener exemplaren konden wij bewonderen.
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/11, 1/60 sec, ISO1600)

 

 

 

Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3, 1/125 sec, ISO720)

 

 

 

Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3.2, 1/125 sec, ISO280)

 

 

 

Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3.2, 1/125 sec, ISO720)

 

 

 

Je zou bijna denken dat hier een specht aan het werk is geweest. 😉
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3.2, 1/125 sec, ISO180)

 

 

 

Als de zwam het volwassen stadium heeft bereikt is de hoed bijna vlak getrokken en vormen zich inktdruppels aan de rand en verteerd de hoed langzaam en sterft de zwam. Maar voor die tijd is de zwam heel fotogeniek.
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3.2, 1/125 sec, ISO450)

 

 

 

Nog even wat dichterbij gekropen…
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/80 sec, ISO1600)

 

 

 

En als afsluiter een enkele inktdruppel.
Spechtinktzwam, Coprinopsis picacea

NIKON D750 (105mm, f/3.5, 1/125 sec, ISO800)

 

◊.◊.◊

7 Comments

  1. Hoi Hanry,
    dat is toch echt wel mazzel hebben want ik wist ook niet dat ze in de omgeving voorkwamen.
    Een kennis van ons in Losser stuurt altijd foto’s van deze mooie spechtinktzwam als hij ze weer heeft gefotografeerd. En nu hoor ik van jou dat ze hier inmiddels dus ook voorkomen.
    Echt heel gaaf en supermooi!
    Prachtig gepresenteerd 🙂

    Groetjes, Helma

  2. Wauw deze heb ik zelf ook nog nooit gezien en die foto met dat gat er in doet gewis aan die naam denken. Ben heel wat zwammen tegengekomen maar jij hebt wel een heel bijzondere gezien en daarbij ook nog eens heel mooi in het beeld gezet.

  3. Mooi dat dat dat je de hele “levensloop” van dit zwammetje zo in beeld kon brengen vooral de laatste foto vind ik mooi zo de druppel scherp in beeld gebracht tegen de wazige achtergrond.

  4. Dit is een mooie waarneming en een prachtige serie. Heel mooi dat je deze zwam in verschillende stadia kon fotograferen.
    Inderdaad een mooie vergelijking met het verenkleed van een specht. Geweldig om te zien.
    Ik heb langere tijd naar de druppels inkt gekeken, want de foto´s gaven de illusie dat de druppel naar beneden zou vallen. 🤓

  5. Mooie serie van de verschillende stadia die deze bijzondere inktzwam doormaakt. Het is een lekker fotogenieke paddenstoel in bijna al die stadia. Vooral de vierde foto vind ik erg mooi, jammer dat je de vlieg linksboven op de hoed niet even scherp in beeld hebt genomen. Ook dat ‘spechtengat’ en de uitzakkende inktdruppels mogen eer weer zijn.

Comments are closed.